Urlop. Tarta na francuskim ciescie z malinowym musem.
Dzis zapraszam Was na pyszna tarte na francuskim ciescie z malinowym musem. Przepis znalazlam az w dwoch ksiazkach Donny Hay :) Roznica polegala tylko na tym, ze w jednej z nich byl podany przepis na krem smietanowy, w drugiej zas serowy. Ja robilam tarte z kremem smietanowym ale podaje tez skladniki na krem serowy, gdyby ktos z Was mial ochote sie skusic :) Ciasto jest pyszne i oczywiscie szybkie w przygotowaniu. Kwaskowe maliny doskonale przelamuja smak slodkiego (ale nie za slodkiego) kremu. Doskonale na takie pochmurne i deszczowe dni jak dzisiejszy... Tarta banalnie prosta i do tego niesamowicie pyszna. Polecam :)
Musze szczerze przyznac, ze ja "nie bawilam sie" w rozwalkowywanie ciasta francuskiego. Moje mialo ksztalt prostokata wiec odcielam tylko z boku paski odpowiedniej grubosci i w odpowiedniej ilosci, a potem przykladajac je na dlugosc do pozostalego ciasta wycielam kwadrat. Moje ciasto jest troche zbyt blade (balam sie zeby nie zrumienilo mi sie zbyt mocno i umiescilam je na nizszej polce piekarnika) ale zupelnie nie mialo to wplywu na smak. Mysle tez, ze dobrze byloby wstawic krem przed posmarowaniem ciasta na 30 min. do lodowki (po tym czasie powinien troche zgestniec). Ja uzylam maliny swieze i mrozone pol na pol (z mrozonych po rozmrozeniu zdrobilam mus).
Tym postem zegnam sie z wami na 2 tygodnie. Wybieramy sie na zasluzony urlop na piekna hiszpanska wyspe Minorke. Trzymajcie kciuki, zeby byla ladna pogoda :))
Pozdrawiam cieplutko.
Tarta na francuskim ciescie z malinowym musem
Skladniki na 4-6 porcji:
1 op. ciasta francuskiego (375 g)
bialko do posmarowania
1 lyzka drobnego cukru
250 g malin
1 lyzka cukru pudru, przesianego
Krem smietanowy
240 g kwasnej smietany
4 lyzki smietany kremowki
75 g brazowego cukru
ewentualnie
Krem serowy
250 g twarogu (dalam quark)
60 ml smietany kremowki
60 g brazowego cukru
Ciasto francuskie rozwalkowac na stole lekko posypanym maka na grubosc 3 mm. (jesli uzywamy mrozonego ciasta nalezy je najpierw rozmrozic). Wyciac kwadrat o boku 20 cm. Z pozostalego ciasta wyciac 8 paskow (dl. 20 cm i szer. 1 cm). Polozyc ciasto na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Boki kwadratu posmarowac bialkiem, na kazdym ulozyc pasek ciasta. Ponownie posmarowac boki bialkiem, ulozyc pozostale paski ciasta lekko dociskajac (ma powstac wyzszy brzeg). Ponakluwac ciasto widelcem, przykryc folia spozywcza i wstawic na 30 min. do lodowki.
Piekarnik rozgrzac do 200°C. Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, zdjac folie, posypac cukrem. Wstawic blache do piekarnika i piec 20 min. na zlotobrazowo. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic.
Przygotowac krem: wszystkie skladniki przelozyc do miski i dobrze razem wymieszac. Polowe malin wrzucic do miseczki, dodac cukier puder, rozgniesc widelcem. Wlozyc pozostale maliny, delikatnie wymieszac.
Przygotowany krem rozsmarowac na ciescie. Na wierzch wylozyc mus malinowy. Pokroic na porcje i podawac.
*Zrodlo przepisu: Donna Hay "Jahreszeiten" i "Früchte"
Komentarze
A tarta wyglada nieziemsko. Az dziw, ze taka prosta.
A Minorka przywita Was pogodą.
Miłych wakacji Majko.
Udanego urlopu!
Usciski :)
ciao
Tarta wygląda wspaniale :)
Miłego odpoczynku ,a ja się częstuję , niestety tylko wirtualnie , ta pyszna tartą
zycze udanego wyjazdu, az zazdroszcze ;)
Buz ;*
Wspaniałej pogody i cudownego czasu - wypoczywaj całą sobą!
Twoje zdjecia karmia me oczy!!! Tarta wyglada bosko!!!
Spiesz sie na Minorke bo to pewnie juz ostatnie podrygi lata w Europie... Zyczymy udanego wypoczynku, pieknej pogody, i niezapomnianych widokow!!!
A teraz oddam się podziwianiu urody tej tarty...a jest nad czym kontemplować :D
Zyczę wspanialego uropu! :))
Pozdrawiam mocno:*
Cudownych wakacji, slonecznej pogody i niezapomnianych wrazen!
Usciski!
I łap pełnym oddechem ten urlop. Ciesz się chwilą.
Buziaki !!!!
Udanego urlopu i oczywiście przepięknej pogody ;]
Udanego urlopu życzę :) Wracaj wypoczęta!
Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
Usciski.