Tarta z pomidorami i oliwkami.
Uwielbiam tarty. Sa bardzo latwe w przygotowaniu a jednoczesnie niesamowicie pyszne. Nawet niewielka ilosc skladnikow sprawia, ze smakuja doskonale. Te na ciescie francuskim robi sie blyskawicznie. Jesli jak ja lubicie ciasto francuskie i pomidory koniecznie musicie sprobowac tej tarty. Jest przepyszna w swojej prostocie. Pomidorki, ktore nabieraja po upieczeniu slodyczy, oproszone ziolami i posypane czarnymi oliwkami smakuja naprawde doskonale. Polecam :)
Przepis pochodzi z ksiazeczki ("Pomysly na dania z pomidorami") dolaczonej do "Poradnika Domowego". Podaje go z moimi zmianami.
Tarta pomidorowa z oliwkami
Skladniki:
opakowanie ciasta francuskiego*
1 kg pomidorkow czeresniowych (dalam 500 g koktajlowych)
150 ml oliwy
100 g czarnych oliwek
peczek bazylii
po 1 lyzce listkow swiezego oregano i rozmarynu
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Ciasto ulozyc w okraglej formie o srednicy 30 cm lub na blasze tworzac po bokach niezbyt wysoki brzeg. Posmarowac za pomoca pedzla woda lub jajkiem rozmaconym z lyzka wody.
Pomidorki przekroic na pol, ulozyc na ciescie, doprawic sola i pieprzem. Posypac oregano i rozmarynem, a nastepnie skropic oliwa.
Piec 20-30 min (ja pieklam 45 min.) w temp. 210°C. Tarte podawac na cieplo udekorowana oliwkami oraz swieza bazylia.
*ja uzylam swiezego kupnego ciasta francuskiego (w formie okregu o srednicy 26 cm). Wylozylam nim okragla tortownice o srednicy 24 cm formujac brzeg.
Komentarze
Pozdrowienia!
Czy został może kawałeczek dla mnie?
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam! :)
Zawsze robiłam na kruchym cieście, czas sprobować na francuskim :)
Pozdrawiam.
p/s Boszesz głodna tu siedzę daj mi gryzka :)
misiuka, wedelka - dziekuje :)
KUCHARNIA, Anna-Maria - na pewno dobijemy targu :) Dziekuje.
Panna Malwina - polecam. Jest naprawde pyszna.
emma001 - dziekuje. Bez oliwek tez doskonale smakuje :)
stefania.confidential - Grazie per la vostra gentile parole :)
aga - dziekuje :)
Io - prawda? Tarty rzadza :)
Piegowata - wszyscy wiedza, ze wnetrze jest najwazniejsze :) A jesli do tego ma sie tyle mozliwosci smakowych to juz istne szalenstwo :)
majana - dziekuje. Oczywiscie, ze zostal kawaleczek. nawet calkiem duzy :)
atina - dziekuje. Czestuj sie prosze :)
Ola - wszystkie tarty sa pyszne, prawda? :)
pincake - swietny na poprawe humoru w pochmurny dzien :)
Zaytoon - mozesz przygotowac te tarte bez oliwek :) Dodaje sie je na koncu wiec ten, kto bedzie mial na nie ochote moze ja sobie posypac oliwkami :)
KucharzyTrzech - polecam :) Ja na kruchym ciescie robie rzadko. Na francuskim za to tarty wychodza blyskawicznie :)
spencer - polecam. Robi sie ja blyskawicznie wiec za pol godziny mozesz juz sie nia delektowac :)
karoLina - wydaje mi sie, ze mimo smarowania jakiem tarta i tak lekko namieka. Mnie to jednak zupelnie nie przeszkadza i gdyby nie Twoje pytanie, to w ogole nie zwrocilabym na to uwagi :)
Imoen - mam nadzieje, ze bedzie Ci smakowac :)
kabamaiga - cos mi zaswitalo w glowie, ze widzialam kiedys tarte z pomidorami i makiem :) A wiec to u Ciebie? Swietnie, musze ja odnalezc i koniecznie wyprobowac przepis :)
kornik - dziekuje i polecam :)
kasiac - dziekuje. Fakt pomidorki smakuja wtedy o wiele lepiej :)
Ivon - dziekuje. Czestuj sie kobieto. Nie chce zebys mi tu padla z glodu :)
aga-aa - dzieki. W takim razie ta tarta jest dla Ciebie :)
Beata - dziekuje. Ja tesnie za Italia caly czas :)