poniedziałek, 27 marca 2017

Pasta z pieczonego baklazana z tahini i sumakiem.


Baklazana moglabym jesc codziennie, w kazdej mozliwej postaci. Czesto kupuje go wiecej niz powinnam a pozniej intensywnie poszukuje przepisow na jego wykorzystanie. Jakis czas temu przygotowalam paste z pieczonego baklazana z dodatkiem tahini i sumaku. Taka pasta z pieczonego baklazana swietnie smakuje nie tylko z plaskim chlebkiem typu naan ale takze z chlebem na zakwasie. Jesli macie w domu nadmiar baklazanow to polecam Wam te paste (jesli nie, to doskonaly pretekst, zeby je kupic:) Kolejny przepis Jamiego Olivera. Polecam :)



Pasta z pieczonego baklazana z tahini i sumakiem
*inspiracja: "Jamie"9-10 (2016)

Skladniki na 4 porcje:
3 duze baklazany (ok. 1,4 kg)
1 lyzka pasty sezamowej tahini
sok z 1 cytryny
1 zabek czosnku
sol morska
2 dojrzale pomidory
1 cebula (nie dalam)
1 maly peczek natki pietruszki
1 lyzka oliwy
1 lyzeczka sumaku (plus jeszcze troche do podania)
1 lyzeczka chili w platkach (plus jeszcze troche do podania)
plaskie chlebki fladen

Rozgrzac mocno grill w piekarniku. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc folia aluminiowa. Baklazany umyc, osuszyc. Ulozyc baklazany na blasze, wstawic do piekarnika i piec przez 15 min. obracajac od czasu do czasu az skorka bedzie ciemna, lekko spalona w niektorych miejscach. Wyjac baklazany z piekarnika, wystudzic.

Z baklazanow odciac koncowki, przekroic je na pol, wydrazyc miazsz. Miazsz przelozyc na sitko ulozone na misce i odstawic na 10 min. aby odciekla woda (jesli chcemy aby pasta miala bardziej wedzony smak mozna tez dodac pokrojona skorke z polowy baklazana).

Czosnek obrac, przecisnac przez praske. Osaczonego baklazana przelozyc do malaksera, dodac tahini, sok z cytryny i czosnek, zmiksowac na gladka mase. Doprawic porzednie do smaku sola morska, przelozyc do miseczki.

Pomidory umyc, osuszyc, pokroic w mala kostke. Natke pietruszki rowniez umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek. Jesli uzywamy cebule nalezy ja obrac i pokroic w mala kostke.

Pokrojone pomidory przelozyc do drugiej miski, dodac ew. cebule i natke pietruszki. Wlac oliwe, dodac sumak i chili w platkach, dokladnie wymieszac.

Na przygotowana paste wylozyc salatke pomidorowa. Posypac sumakiem i chili w platkach. Podawac z plaskimi chlebkami (fladen).

czwartek, 23 marca 2017

Chlebek bananowy z platkami owsianymi i suszonymi figami.


Dzis zapraszam Was na cos slodkiego :) Prawde mowiac to nie mam pojecia, co mam napisac na temat tego bananowego chlebka oprocz tego, ze jest pyszny i zdrowy (napakowany platkami owsianymi i suszonymi figami - przymykam oko na te niewielka ilosc cukru w skladzie:). No moze jeszcze to, ze robi sie go blyskawicznie, a do jego przygotowania nie potrzeba nawet wyciagac miksera, wystarczy miska i trzepaczka. Najlepiej smakuje w dniu pieczenia ale jest tez dobry przez kolejne dwa dni (sprawdzone:), mozna go tez podpiec na chrupiaca w tosterze. Przepis Jamiego Olivera. Goraco polecam :)



Chlebek bananowy z platkami owsianymi i suszonymi figami
*inspiracja: "Jamie" 11-12 (2016)

Skladniki na keksowke o dl. 20 cm:
80 g cukru
2 duze jajka (L)
125 ml oleju slonecznikowego
2 bardzo dojrzale banany (u mnie 418 g - waga przed obraniem)
4 suszone figi
175 g maki pszennej pelnoziarnistej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka mielonego cynamonu
50 g platkow owsianych + 25 g do posypania
ew. ser ricotta i miod do podania

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Keksowke o dl. 20 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Banany obrac, przelozyc do miseczki, zgniesc za pomoca widelca. Figi pokroic w mala kostke. W duzej misce wymieszac za pomoca trzepaczki jajka z cukrem. Dodac olej i 50 ml wody, wymieszac. Dodac zmiazdzone banany i figi, ponownie wymieszac.

W drugiej misce wymieszac make z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Przesiac i dodac do bananowej masy, wymieszac. Na koniec wsypac platki wosiane, dokladnie wymieszac.

Przelozyc mase do przygotowanej formy, wyrownac powierzchnie. Posypac platkami owsianymi (25 g). Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 min. (drewniany patyczek wbity w ciasto po wyciagnieciu powinien byc czysty - jesli nie jest, dopiekamy kolejne 10-15 min.).

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic w formie na kuchenna kratke aby calkowicie wystyglo.

Podawac pokrojony w plasterki, z dodatkiem ricotty i miodu.



czwartek, 16 marca 2017

Chleb orkiszowy z garnka (bez zagniatania).


Raz w tygodniu, najczesciej w weekend, pieke chleb na zakwasie. Ciagle ten sam, ze sprawdzonego przepisu, ktory wymaga troche czasu i nakladu pracy. Czasami, kiedy nie mam zbyt duzo czasu a mam ochote na swiezy chleb, pieke chleby na drozdzach. Przepis, ktorym chce sie dzis z Wami podzielic jest naprawde prosty a chleb nie potrzebuje wcale zagniatania. Wystarczy tylko wymieszac wszystkie skladniki w misce i odstawic na noc do wyrosniecia. Rano pieczemy taki chleb w nagrzanym zeliwnym garnku. Chleb z tego przepisu ladnie rosnie, jest miekki, lekko wilgotny, ma cienka i chrupiaca skorke. Cale ziarna orkiszu nadaja mu dodatkowo smaku. Nastepnego dnia jest rownie dobry, nie kruszy sie. Goraco polecam :)



Chleb orkiszowy z garnka (bez zagniatania)
*inspiracja: "Deli" 1 (2017)

Skladniki na 1 maly bochenek:
40 g ziaren orkiszu
450 g maki orkiszowej (typ 630)
150 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
1 lyzeczka suchych drozdzy
450 ml wody
sol

Dzien wczesniej (najpeiej wieczorem) wsypac orkisz do miseczki, dodac 1/2 lyzeczki soli, wymieszac, zalac 60 ml wrzacej wody. Wystudzic, przykryc folia spozywcza i odstawic na blat kuchenny. Obydwa rodzaje maki wsypac do duzej miski, dodac suche drozdze, 1 lyzeczke soli, wymieszac za pomoca trzepaczki. Nastepnie wlac 450 ml wody, wymieszac wszystko reka lub trzepaczka. Przykryc miske folia spozywcza i odstawic na 12 godz. (najwiecej na 24 godz.) na blat kuchenny.

Nastepnego dnia rano wstawic do piekarnika zeliwny garnek o srednicy 24 cm z pokrywka (na kratke z piekarnika, na najnizszy poziom) i ustawic temp. 250°C. Rozgrzac piekarnik razem z garnkiem. Orkisz dobrze odcedzic na sitku.

Stolnice wysypac maka, wylozyc ciasto chlebowe, posypac je lekko maka i lekko splaszczyc (najlepiej rekami oproszonymi maka, poniewaz ciasto jest bardzo klejace). Posypac ciasto 1 lyzka ziaren orkiszu, prawy i lewy brzeg ciasta zlozyc do srodka. Posypac kolejna 1 lyzka orkiszu, zlozyc do srodka gorny brzeg ciasta. Posypac ostatnia 1 lyzka orkiszu i zlozyc do srodka dolny brzeg ciasta.

Nagrzany garnek wyjac ostroznie z piekarnika, zdjac pokrywke, wlozyc ciasto chlebowe. Przykryc garnek pokrywka, ponownie wstawic do piekarnika i piec chleb przez 30 min. Nastpenie zdjac pokrywke i dopiekac kolejne 15 min. az chleb sie zrumieni a popukany od spodu bedzie wydawal gluchy odglos.

Upieczony chleb wyjac z garnka, wystudzic na kuchennej kratce.




czwartek, 9 marca 2017

Kremowa zupa z brukselki i pora.


Czujecie juz wiosne? :) Dni sa coraz dluzsze i cieplejsze, krokusy i przebisniegi juz dawno wyrosly w moim ogrodku a ptaki spiewaja jak szalone. Tylko niestety kazdego dnia pada u nas deszcz i wieje porywisty wiatr, ktory sprawia, ze marzenia o pieknej i slonecznej wiosnie pozostaja na razie tylko marzeniami... Zanim nadejdzie wiec prawdziwa wiosna mam dla Was jeszcze jeden przepis na pyszna, zimowa zupe. To kremowa zupa z brukselki i pora, ktora na pewno zasmakuje nawet tym, ktorzy za brukselka nie przepadaja. Polecam :)



Kremowa zupa z brukselki i pora
*inspiracja: cook it "Alles aus einem Topf"

Skladniki na 4 porcje:
2 plasterki wedzonego boczku
2 zabki czosnku
1 lyzka oliwy
2 pory (tylko biala czesc)
300 g brukselki
750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 ml smietany kremowki (lub mleka)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
grzanki do podania

Boczek pokroic w kostke. Brukselke i pory oczyscic, umyc, osuszyc. Pory pokroic w krazki, brukselke na cwiartki. Czosnek obrac z lupinek.

W duzym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic boczek, smazyc przez 3 min. Nastepnie dodac pory i przecisniety przez praske czosnek, smazyc kolejne 5 min. Dodac pokrojona brukselke i dusic, ciagle mieszajac, przez kolejne 5 min.

Wlac bulion, zagotowac i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez 10-15 min., az warzywa beda miekkie. Zestawic garnek z ognia, odstawic na 10 min. Nastepnie zmiksowac zupe za pomoca blendera. Wlac smietane, wymieszac, lekko podgrzac (nie gotowac). Doprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem.

Rozlac zupe do miseczek, podawac z grzankami.


czwartek, 2 marca 2017

Salatka z quinoa ze slodkimi ziemniakami i orzechami.


Dwa razy w tygodniu przygotowuje salatki, ktore moj M. zabiera ze soba do pracy. Czasami salatki powstaja spontanicznie z tego, co akurat mam w lodowce a czasami wyprobowuje nowe przepisy z ksiazek kulinarnych. Tak bylo i tym razem. Przygotowalam salatke z quinoa, pieczonych slodkich ziemniakow z dodatkiem kuminu i orzechow wloskich. "Fantastyczna!" - tak jednym slowem okreslil te salatke moj M. kiedy sprobowal jej podczas przerwy w pracy :) I oczywiscie mial racje poniewaz ta salatka jest naprawde przepyszna. Goraco polecam :)



Salatka z quinoa ze slodkimi ziemniakami i orzechami
*inspiracja: S. Hage "Orient. Köstlich vegetarisch"  z moimi zmianami (ang. klik)

Skladniki na 4 porcje:
3 slodkie ziemniaki
2 lyzki oliwy
2 lyzeczki nasion kuminu
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
200 g quinoa
1 lyzeczka mielonego kuminu (nie dalam)
4 cebulki dymki
50 g orzechow wloskich
1 maly peczek swiezej kolendry

Dressing:
60 g orzechow wloskich
2 lyzki oliwy
1 lyzka wody
2 zabki czosnku (dalam troche suszonego czosnku)
sok z 1 cytryny
1 lyzeczka octu z bialego wina
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Slodkie ziemniaki obrac, umyc, pokroic na czastki. W misce wymieszac oliwe z nasionami kuminu, doprawic sola morska i swiezo mielonym czarnym pieprzem. Wlozyc do miski czastki ziemniakow, obtoczyc je dokladnie w oliwie z dodatkami. Ulozyc ziemniaki na przygotowanej blasze i piec je na srodkowym poziomie piekarnika przez 20-25 min., az beda miekkie a brzegi lekko sie zrumienia.

Cebulke dymke oczyscic, pokroic w krazki. Orzechy wloskie grubo posiekac. Kolendre oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. Kilka listkow zostawic do dekoracji, reszte drobno posiekac.

W miedzyczasie quinoa przeplukac na sicie pod zimna biezaca woda. Zagotowac 400 ml wody z dodatkiem mielonego kuminu, wrzucic quinoa i gotowac pod przykryciem na malym ogniu przez ok. 13 min. az quinoa wchlonie cala wode. Nastepnie osaczyc ja dobrze na sicie, przelozyc do duzej miski (ew. wystudzic).

Z podanych skladnikow przygotowac dressing: oliwe wymieszac z woda, octem winnym i sokiem z cytryny. Dodac suszony czosnek, doprawic do smaku sola morska i pieprzem, Wszystko dokladnie wymieszac. Orzechy wloskie drobno posiekac.

Wszystkie skladniki salatki wymieszac razem w misce, polac dressingiem, posypac orzechami. Udekorowac listkami swiezej kolendry. Podawac na cieplo lub zimno.

Rada: w oryginalnym przepisie wszystkie skladniki dressingu, lacznie z orzechami, nalezy zmiksowac za pomoca blendera na gladka paste (jesli pasta jest zbyt gesta nalezy dolac wiecej oliwy).