
Kolejna wspaniala pizza na moim blogu. Z dodatkiem marynowanych karczochow, kaparow, czarnych oliwek i hiszpanskiej kielbasy chorizo. Posmarowana kwasna smietana w zastepstwie pomidorowego sosu. Calosc posypana tartym parmezanem. Pyszna, chrupiaca i mocno pikantna (uzylam pikantnej chorizo ale rownie dobrze mozna uzyc zwyklej). Z ponizszych skladnikow wychodza cztery cienkie pizze, ja upieklam tylko dwie. Goraco polecam :)

Pizza z karczochami, czarnymi oliwkami i chorizo
Skladniki na 4 pizze:
Ciasto:
500 g maki pszennej
21 g swiezych drozdzy
1 lyzeczka soli
3 lyzki oliwy
600 g marynowanych spodow karczochow
80 g czarnych oliwek
4 lyzki marynowanych kaparow
200 g chorizo
200 g kwasnej smietany
6 lyzek tartego parmezanu
sol
pieprz
ew. listki rukoli do dekoracji
Przygotowac ciasto: drozdze rozpuscic w 250 ml cieplej wody. Make wsypac do miski, dodac sol, wlac rozpuszczone drozdze i oliwe. Zagniesc gladkie ciasto i odstawic na ok. 60 min. do wyrosniecia.
Chorizo obrac ze skorki, pokroic w plasterki. Kapary osaczyc z zalewy. Karczochy rowniez osaczyc, pokroic w polplasterki.
Piekarnik rozgrzac do temp. 220°C. Wyrosniete ciasto podzielic na 4 czesci (ja podzielilam tylko na 2), rozwalkowac i wylozyc do przygotowanych form na pizze lub na blache wylozona papierem do pieczenia.
Kwasna smietane wymieszac z sola i pieprzem, posmarowac wszystkie pizze. Ulozyc chorizo, karczochy, kapary i oliwki. Kazda pizze oproszyc sola i pieprzem, posypac tartym parmezanem.
Wstawic pizze do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. Podawac udekorowane listkami rukoli.

zrodlo: "Lisa" 9 (2012)