czwartek, 12 lipca 2012

Z cynamonowa nuta. Rote Grütze.



Rote Grütze to nic innego jak kisiel z duuuza iloscia czerwonych owocow :) Bardzo popularny w polnocnych Niemczech i Skandynawii. Powiem Wam w tajemnicy, ze to moj ulubiony kisiel owocowy :) Zawsze kupowalam juz gotowy w plastikowych (zawsze duzych:) pojemnikach. Podawalam z gotowym sosem waniliowym. Tym razem pokusilam sie o zrobienie wlasnego. Wyszedl pyszny, mocno owocowy, z lekko wyczuwalna cynamonowa nuta. Nie za slodki, nie za kwasny - idealny :) Polowe owocow dalam mrozonych, czesc swiezych. Oczywiscie dodatek owocow mozna sobie dowolnie komponowac, wazne aby byly one w odpowiedniej ilosci (u mnie nie bylo czarnych porzeczek i jagod) i aby byly to czerwone owoce.



Przepis na kisiel mozna dowolnie modyfikowac i przygotowac go tez z innego rodzaju owocow. Moga to by zielone owoce - kiwi, agrest i ew. ananas (tzw. Grüne Grütze) lub zolte - brzoskwinie, morele, mango, zolty agrest, ananas, banany i zolte kiwi (tzw. Gelbe Grütze).
W przepisie dodawane jest czerwone wytrawne wino. Jesli deser maja jesc dzieci nalezy wino zastapic taka sama iloscia soku wisniowego. Zamiast czarnych i czerwonych porzeczek mozna dodac wisnie. Kisiel tradycyjnie podaje sie z dodatkiem sosu waniliowego lub lekko ubitej smietany kremowki. Mozna go tez uzywac jako dodatek (skladnik) do parfait, ciast i sernikow czy innego rodzaju deserow, ktore lagodza jego kwaskowy smak (np. w polaczeniu twarozkiem, ryzem na mleku czy tez kasza manna na mleku). Bardzo goraco polecam :)

Tym przepisem zegnam sie z Wami na trzy tygodnie. Tradycyjnie, jak co roku, wyjezdzamy do Polski. Pozdrawiam Was serdecznie :)



Rote Grütze - kisiel owocowy

Skladniki na 4 porcje:
200 g truskawek
200 g malin
100 g jezyn
po 100 g jagod, czarnych i czerwonych porzeczek
100 ml wytrawnego czerwonego wina (ja zamiast wina dalam sok wisniowy)
50 g maki ziemniaczanej
500 ml soku wisniowego
1 laska cynamonu
80 g cukru
sok i skorka z 1/2 niewoskowanej cytryny

Owoce przebrac, oplukac (mrozone owoce rozmrozic). Truskawki umyc, usunyc szypulki, wieksze owoce pokroic na cwiartki. Porzeczki oderwac od galazek za pomoca widelca.

Polowe wina wymieszac z maka ziemniaczana. Reszte wina wlac do garnka, dodac sok wisniowy, cynamon, cukier, sok i skorke z cytryny. Zagotowac i gotowac ok. 5 min.. Wyjac cynamon.

Polowe owocow wlozyc do garnka, gotowac w soku przez ok. 3 min. Wlac wino wymieszane z maka ziemniaczana, zagescic kisiel. Wlozyc pozostale owoce, wystudzic.

Kisiel przelozyc do pucharkow. Podawac z sosem waniliowym lub lekko ubita smietana kremowka.



*zrodlo przepisu: "Lisa" 7 (2012)

poniedziałek, 9 lipca 2012

Rigatoni z cukinia, oliwkami i serem feta.



Pyszne danie makaronowe, doskonale na letni obiad, kolacje lub piknik. Makaron rigatoni z dodatkiem podsmazonej i zamarynowanej w oliwie i soku z cytryny cukinii, z dodatkiem sera feta i zielonych oliwek. Wszystkie smaki swietnie sie razem komponuja: delikatna cukinia, kwasna marynata, slona feta i oliwki. Calosc posypana cytrynowym tymiankiem. Goraco polecam :)



Rigatoni z cukinia, oliwkami i serem feta

Skladniki na 4 porcje:
375 g makaronu rigatoni
3 cukinie, pokrojone w 1 cm plasterki
6 lyzek oliwy
2 galazki tymianku cytrynowego, oderwane listki
sok z 1/ cytryny
200 g sera feta, pokrojonego w mala kostke
12 zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na kawalki
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Makaron rigatoni ugotowac w osolonej wodzie al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Odlac, dobrze osaczyc z nadmiaru wody.

Plasterki cukinii wrzucic do miski, wlac 1 lyzke oliwy, dobrze wymieszac. Rozgrzac mocno patenie grillowa, podsmazyc cukinie przez 2-3 min.

Podsmazona cukinie przelozyc z powrotem do miski, dodac pozostala oliwe, tymianek i sok z cytryny. Oproszyc sola i swiezo mielonym pieprzem, wymieszac.

Makaron wymieszac z cukinia, serem feta i oliwkami. Podawac od razu po przygotowaniu.



*zrodlo: Maria Ricci "200 x Pasta"

czwartek, 5 lipca 2012

Pizza Vesuvio.



Szybka i pyszna wloska pizza na cienkim ciescie. Z chrupiacymi brzegami i swietnymi dodatkami: salami, czarnymi oliwkami, mozzarella i bazylia. Ciasto szybko rosnie, jest mile i aksamitne w dotyku. Przepis znalazlam w ksiazce Gino D'Acampo "Buonissimo!"Do wykonanaia pizzy Gino uzywa gotowej passaty pomidorowej doprawionej jedynie sola i pieprzem (nie trzeba przygotowywac samodzielnie pomidorowego sosu wiec pizze praktycznie robi sie blyskawicznie). Z podanego przepisu wychodza dwie okragle pizze ja jednak upieklam jedna duza na kwadratowej balsze z wyposazenia piekarnika (nie mam zbyt duzo wprawy w formowaniu okraglych pizz:) . Polecam :)

Gino pisze: "Tradycyjnymi dodatkami do pizzy Neapolitana byly pomidory, czosnek, oregano i oliwa z oliwek extra virgin. Ser mozzarella pojawil sie w tym przepisie, gdy pewien Neapolitanczyk dodal go specjalnie, by zrobic wrazenie na krolowej. W ten sposob powstala chyba najslynniejsza pizza na swiecie! Jak zobaczycie, dodalem do niej jeszcze kilka skladnikow, by byla bardziej ekscytujaca. Wy mozecie zrobic to samo z dowolnymi dodatkami, o ile oczywiscie nie bedzie wsrod nich ananasa."



Pizza Vesuvio

Skladniki na 2 pizze (o srednicy 25 cm)

Ciasto:
180 g maki, plus troche do posypania stolnicy
140 ml cieplej wody
1 lyzeczka drozdzy w proszku
szczypta soli
1 lyzka oliwy extra virgin, plus troche do skropienia pizzy

Dodatkowo:
400 g passaty pomidorowej
2 kulki sera mozzarella, pokrojonego na kawalki (nie uzywamy bawolej mozzarelli, bo jest zbyt mleczna i sprawi, ze ciasto bedzie przesiakniete plynem)
12 plastrow wloskiego salami
100 g drylowanych ciemnych oliwek, pokrojonych na polowki
4 lyzki oliwy extra virgin
30 g swiezo startego parmezanu
10 listkow swiezej bazylii
sol
swiezo zmielony czarny pieprz

By przygotowac ciasto, w kubku mieszamy wode z drozdzami i sola. Make wsypujemy do duzej miski, posrodku robimy male wglebienie i wlewamy do niego rozczyn drozdzy oraz oliwe. Drewniana lyzka mieszamy skladniki, by uzyskac wilgotne ciasto. Ciasto wykladamy na posypana maka stolnice lub blat i wyrabiamy rekami mniej wiecej 5 min., by bylo gladkie oraz elastyczne. Wyrobione ciasto wkladamy do miski, przykrywamy sciereczka i odstawiamy na co najmniej 30 min., by prawie podwoilo swoja objetosc.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Ciasto ponownie wykladamy na posypana maka stolnice i dzielimy na pol. Rekami lub walkiem formujemy ciasto w dwa okragle placki o srednicy 25 cm. Ukladamy je na posmarowanych oliwa blachach do pieczenia (ja wylozylam blache papierem do pieczenia).

Na blatach do pizzy rozprowadzamy lyzka passate. Doprawiam sola i pieprzem. Nastepnie ukaldamy plastry salami, kawalki mozzarelli i oliwki. Kazda pizze skrapiamy odrobina oliwy extra virgin. Pieczemy na srodkowej szynie piekarnika, mniej wiecej 20 min., by brzegi ciasta byly porzadnie zrumienione. Dwie minuty przed koncem pieczenia kazda pizze posypujemy startym parmezanem i ukladamy na wierzchu listki bazylii.

poniedziałek, 2 lipca 2012

Deser na upaly. Trifle z lemon curd i malinami.



Pyszny, mocno cytrynowy, uproszczony angielski deser trifle z dodatkiem lemon curd i serowo-smietanowego kremu. Idealny na uplane dni. Blyskawiczny w przygotowaniu (uzylam kupnego lemon curd, ktory jakis czas temu przywedrowal do mnie z Irlandii) i idealny w smaku- nie za slodki i nie za kwasny. Cytrynowy smak lemon curd swietnie komponuje sie z malinami. Zjedlismy go z wielka przyjemnoscia :) Trifle musi sie chlodzic przed podaniem przynajmniej 2 godz. w lodowce (najlepiej przygotowac go rano i podac np. po obiedzie na deser). Biszkopty wowczas namiekna a smaki dobrze sie przegryza. Goraco polecam :)


Trifle z lemon curd i malinami

Skladniki na 4 porcje:
1 niewoskowana cytryna
250 g chudego twarozku (dalam qwark)
3 lyzki cukru
200 g smietany kremowki
80 g podluznych biszkoptow
150 g swiezych malin
150 g lemon curd

Cytryne sparzyc goraca woda, osuszyc. Zetrzec skorke z cytryny, wycisnac sok. Twarozek wymieszac z 2 lyzkami cukru, polowa skorki cytrynowej i 2 lyzkami soku z cytryny. Smietane kremowke ubic na sztywno, wymieszac z twarozkiem.

Polowe biszkoptow wylozyc do szklanego naczynia (lub do 4 pucharkow). Reszte soku z cytryny wymieszac z 4 lyzkami wody i 1 lyzka cukru. Polowa przygotowanej mieszanki polac biszkopty. Wylozyc 1/3 kremu, na kremie ulozyc pozostale biszkopty, polac reszta cytrynowej mieszanki.

Maliny oplukac, osuszyc. Kilka sztuk odlozyc do dekoracji, reszte ulozyc na biszkoptach. Wylozyc kolejna 1/3 kremu. Na krem wylozyc polowe lemon curd, nastepnie wylozyc reszte kremu i reszte lemon curd. Udekorowac odlozonymi malinami i skorka cytrynowa. Przed podaniem schlodzic przynajmniej 2 godz. w lodowce.



*zrodlo przepisu: "Lecker" 6 (2012)